Behandelingen

Scheefgroei hoofdje

Scheefgroei van het hoofdje - positionele plagiocephalie - van een baby ontstaat door het aannemen van een voorkeurshouding en kan verholpen worden door fysiotherapie en/of de redressiehelm.

Wat is het?

  • Positionele plagiocephalie: scheefgroei van de schedel ontstaan door een bepaalde druk van buitenaf en gestimuleerd door een voorkeurshouding.
  • Voorkeurshouding: spontaan ¾ van de tijd met het hoofd naar een zijde gedraaid liggen.

Inleiding
Sinds het advies rugligging voor baby's, is er een toename van kinderen met scheefgroei van de schedel. Per jaar zijn er ca 20.000 kinderen met een plagiocephalie (scheef hoofdje). 25% hiervan herstelt niet spontaan. Het kan nuttig zijn om via actieve therapie - fysiotherapie en/ of een redressiehelm - de vorm van de schedel te verbeteren. Door fysiotherapie zien wij vaak een verbetering van de afplatting als het kind jonger is dan 4 maanden.

Voorkeurshouding
Er zijn 2 vormen van voorkeurshouding.

  1. Met bewegingsbeperking
    Indien uw kind niet volledig naar links en rechts kan draaien is het van belang om deze beperking te verhelpen met fysiotherapie.
  2. Zonder bewegingsbeperking
    Vaak is het voldoende om uw kind te stimuleren naar de NIET voorkeurskant, ook de fysiotherapeut kan u hier in adviseren.

Diagnose
Het stellen van de juiste diagnose is de verantwoording van de specialist, in dit geval de plastisch chirurg. Deze kan ook direct bepalen of er aanvullende therapie nodig is zoals een redressiehelm. De diagnose wordt gesteld aan de hand van enkele metingen en waarnemingen, ook wordt er een röntgenfoto gemaakt.

De redressiehelm
De redressiehelm heeft als doel de scheefgroei van de schedel te corrigeren. Belangrijk hierbij is dat de fontanel en de schedelnaden open zijn.  In de helm is er ruimte gelaten aan de afgeplatte zijde en geeft lichte druk op de rest van het hoofd.

Verwijzing
Om bij ons terecht te komen heeft u een verwijzing nodig van de huisarts, de consultatie buro arts of de fysiotherapeut.

Start van de helmtherapie
Om een optimaal resultaat te bereiken is het belangrijk dat de helmtherapie rond de 6 maanden start. Vanaf de leeftijd van 3 tot 4 maanden bent u dan ook welkom op het helmenspreekuur.

Voorbereiding
Na het besluit te starten met helmtherapie, wordt er een rontgenfoto gemaakt, digitale foto's en een afspraak bij LIVIT orthopedie. Hier wordt door de orthopedisch instrumentmaker de helm gemaakt. Voor het aanmeten van een helm wordt de schedel van uw kind gegipst, dit neemt ongeveer 2 uur in beslag. Zo wordt er een afdruk gemaakt van de schedelvorm van uw kind. Deze afdruk wordt gebruikt om een passende helm voor uw kind te maken. Dit duurt 3 tot 4  weken.

Aflevering van de helm
Bij het volgende bezoek aan LIVIT orthopedie wordt de helm afgeleverd. Dit zal nog eens minimaal 2 uur in beslag nemen. De helm wordt ter plaatse nog aangepast omdat het belangrijk is dat de helm goed past. U kijgt ook geleerd waar u op moet letten en hoe u de helm op en af moet zetten.

Opbouw schema van de draagtijd in de eerste week
Dag 1: overdag helm 3 uur dragen
Dag 2: overdag helm 6 uur dragen
Dag 3: overdag helm 9 uur dragen
Dag 4: 's nachts helm 12 uur dragen
Dag 5: 's nachts en dagdeel helm 15 uur dragen
Dag 6: 's nachts en dagdeel helm 18 uur dragen
Dag 7: 's nachts en dagdeel helm 21 uur dragen
Dag 8: 's nachts en dagdeel helm 23 uur dragen
Pas na 1 week opbouwen mag de helm maximaal 23 van de 24 uur gedragen worden.

Controles
Wanneer de helm ongeveer een maand gedragen is, wordt u nog een keer voor controle op het speciale spreekuur voor kinderen met een helm verwacht. Verder gaat u  om de 3 a 4 weken terug naar LIVIT orthopedie om de helm aan de groei van de schedel aan te passen en om de ontwikkelingen met betrekking tot de vorm van de schedel te volgen. De binnenkant van de helm is bekleed met een schuimlaag die telkens dunner gemaakt wordt. Zo kan de helm mee groeien. Het  beeindigen van de helmtherapie wordt ook bij LIVIT bepaald.

Afsluiting van de behandeling
Na het beëindigen van de therapie komt u nog een keer naar het helmenspreekuur. We bekijken dan het resultaat en de tevredenheid. Ook worden er dan nog eens digitale foto's gemaakt.