Extreem Overgewicht

Wat is overgewicht?

Overgewicht betekent dat een lichaam in verhouding teveel vetweefsel heeft. Oorzaak: het lichaam krijgt meer voedingsstoffen [energie] binnen dan nodig voor de gemiddelde energiebehoefte. Deze energiebehoefte is afhankelijk van uw stofwisseling.

Het lichaam haalt de noodzakelijke hoeveelheid energie uit de voedingsstoffen en verbrandt deze. Het overschot wordt als reserve opgeslagen in de vorm van vet. Lange mensen mogen gemiddeld meer wegen dan kortere mensen, mannen meer dan vrouwen en ouderen meer dan jongeren. Is uw gewicht meer dan tweemaal het ideale gewicht, dan is er sprake van extreem overgewicht.

Hoe bepaalt u of u overgewicht hebt?
Als maat voor het gewicht wordt de BMI oftewel de Quetelet index gehanteerd. Om de BMI te berekenen deelt u uw gewicht door lichaamslengte x lichaamslengte.
Bijvoorbeeld: iemand van 1,78 m lang weegt 80 kg. Dan is het BMI van deze persoon 80 : (1,78 x 1,78) =  80 : 3,1684 = 25,25. Hij of zij valt, volgens het schema hieronder, binnen de categorie 'Overgewicht'. Als de BMI gelijk is aan of groter dan 35, gaat het om extreem overgewicht [Morbide Obesitas]