Soorten operaties

Scopinaro

1. Restmaag
 2. Lever
 3. Poortader en galweg
 4. Dunnen darm
 5. Dikke darm
 6. Spijsverteringssappen kanaal
 7. Dunne darm, effectieve deel voedings- en spijsverteringssappen bij elkaar.

Dit is een in hoofdzaak malabsortieve [verminderde opname van voedingsstoffen uit de darm] operatie al is er ook een restrictieve factor [maagverkleining]. We verkleinen de maag tot een inhoud van 200 tot 250 milliliter. Door middel van omleidingen zorgen we ervoor dat spijsverteringssappen zich slechts gedurende korte tijd kunnen mengen met het voedsel.

Hierdoor kan het lichaam minder voedingsstoffen opnemen. Dit gebeurt in een stukje dunne darm van 50 tot 60 centimeter lang. Deze operatie is de meest ingrijpende ter ondersteuning van gewichtsverlies. De chirurgen werken steeds meer via een kijkoperatie [laparoscopisch operatie]. Deze ingreep kent een aantal variaties, zoals de Duodenal Switch.

Specifieke complicaties

Eten en drinken
Na de operatie begint u met drinken en daarna met vloeibare voeding. Als u dit goed verdraagt krijgt u vaste voeding.
Tijdens de opname krijgt u van de diëtist voedingsadviezen en zij zal u vervolgens poliklinisch verder begeleiden. De adviezen zijn onder andere bedoeld om [dumping] klachten te voorkomen, gewichtsverlies te bereiken en tekorten te voorkomen.
De meeste voedingsadviezen komen overeen met de adviezen zoals genoemd bij de maagband en de maagomleiding [Gastric Bypass]. Naast deze adviezen kan het voorkomen dat u bij dumpingklachten melksuiker [lactose] en suikers moet vermijden. Overdadig gebruik van vetten kan ernstige diarree veroorzaken.

Herstelperiode
De herstelperiode is afhankelijk van de wijze waarop de operatie plaatsvond. Bij een kijkoperatie gaat het om twee tot vier weken. Een openbuikoperatie heeft een langere hersteltijd ongeveer drie maanden. Dit heeft te maken met de grootte van de operatiewond.

Belangrijke adviezen 
Het is van groot belang voldoende eiwitten [ongeveer 80 gram per dag], vitaminen en calcium te gebruiken.