Soorten operaties

Duodenal Switch


1. Restmaag, maagsleeve en galweg
 2. Poortader en galweg
 3. Dikke darm, colon
 4. Dunne darm, effectieve deel
 5. Voedingskanaal

De duodenal switch is een variatie op de Scopinaro. Bij de duodenal verkleinen we de maag in de lengterichting [Sleeve resectie] met behoud van de maagsluitspier. Omdat dit de voedselopname zeer beperkt, wordt het deel van de dunne darm waar voedsel en spijsverteringssappen elkaar 'ontmoeten' langer gemaakt: 75 tot 100 centimeter in plaats van 50 centimeter.

Deze operatie kan in twee fasen worden uitgevoerd. Eerst voeren we de sleeve resectie of maagverkleining uit om dan  6 tot 12 maanden later de omleiding, duodenal switch, eraan toe te voegen. 

Specifieke complicaties

Eten en drinken
Na de operatie begint u met drinken en daarna met vloeibare voeding. Als u dit goed verdraagt krijgt u vaste voeding. Tijdens de opname krijgt u van de diëtist voedingsadviezen en zij zal u vervolgens poliklinisch verder begeleiden. De adviezen zijn onder andere bedoeld om [dumping] klachten te voorkomen, gewichtsverlies te bereiken en tekorten te voorkomen. De meeste voedingsadviezen komen overeen met de adviezen zoals genoemd bij de maagband en de maagomleiding [Gastric Bypass]. Naast deze adviezen kan het voorkomen dat u bij dumpingklachten melksuiker [lactose] en suikers moet vermijden. Overdadig gebruik van vetten kan ernstige diarree veroorzaken.

Herstelperiode
De herstelperiode is afhankelijk van de wijze waarop de operatie plaatsvond. Bij een kijkoperatie gaat het om twee tot vier weken. Een openbuikoperatie heeft een langere hersteltijd ongeveer drie maanden. Dit heeft te maken met de grootte van de operatiewond.

Belangrijke adviezen 
Het is van groot belang voldoende eiwitten [ongeveer 80 gram per dag], vitaminen en calcium te gebruiken.