Extreem Overgewicht

Nazorg

Na de operatie blijft u enige tijd op de Recovery [uitslaapkamer]. Hoe lang is afhankelijk van hoe snel u wakker wordt en of uw toestand stabiel genoeg is om naar de verpleegafdeling terug te brengen. Het kan zijn dat u een tijdje bewaakt moet worden, bijvoorbeeld als u slaapapneu hebt. U gaat dan naar de Intensive Care.

Als u wakker wordt, kan het zijn dat u een infuus hebt voor toediening van vocht; een slangetje in de rug waardoor u pijnstilling krijgt; een slangetje bij de wond om wondvocht af te voeren; een maagslang via de neus en een urinekatheter. De chirurg bepaalt of u deze slangen krijgt en wanneer ze worden verwijderd.

De nazorg start direct na de operatie. Hierbij is het belangrijk dat u duidelijk aan de verpleging aangeeft als u pijn of andere klachten hebt. Zo kunnen zij u snel helpen. Hebt u vragen over de operatie of andere medische zaken, aarzel niet en vraag het aan de afdelingsarts. Hij/zij kan uw vragen beantwoorden.

U moet weer zo snel mogelijk op de been zijn, onder meer om trombose te voorkomen. Mogelijk helpt een fysiotherapeut u bij het uit bed komen. Ook kan deze, als dit noodzakelijk is, ademhalingsoefeningen met u doen om longcomplicaties te voorkomen. Als u behoefte hebt aan een gesprek met lotgenoten, neem dan contact op met SMILE. Dit kan ook via de verpleging.

Gewichtsverlies
Voor alle operaties geldt dat het onmogelijk is om exact te voorspellen hoeveel u na de operatie zult afvallen. Het gemiddelde gewichtsverlies is voor de verschillende operaties anders. Zo zult u bij een maagband operatie over het algemeen minder gewichtsverlies per jaar hebben als bij een maagomleiding of scopinaro operatie. Na een maagband operatie verliest u gemiddeld 50% van uw overgewicht, 60 tot 65% na een maagomleiding en tussen de 80 en 90% met een scopinaro of duodenal switch.