Voor Patienten

Sigmoidoscopie

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een sigmoïdoscopie te laten verrichten. Op deze pagina vindt u alle informatie over dit onderzoek.

Bij een sigmoïdoscopie kan de arts de binnenzijde van de endeldarm en de laatste 50-60 cm van de dikke darm onderzoeken. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een kijkinstrument: de endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang die ongeveer de doorsnede heeft van een vinger. Aan het einde van de slang zit een camera die door de arts wordt bestuurd. De beelden die de camera maakt zijn te zien op een beeldscherm. De arts brengt de endoscoop via uw anus in de darm en bekijkt zo de binnenkant van uw endeldarm en het laatste deel van de dikke darm. De arts kan eventuele afwijkingen opsporen of juist uitsluiten.

Sigmoïdoscopie kan informatie verschaffen over de oorzaak van onderbuikklachten. Meestal vraagt uw arts een sigmoïdoscopie aan bij pijn in de onderbuik, diarree, obstipatie of bloedverlies. Wanneer er twijfel is over de oorzaak van een klacht, zal meestal een endoscopie van de hele dikke darm worden verricht. Dit heet een coloscopie.

Meer informatie over een sigmoidoscopie, de voorbereiding en de risico’s kunt u vinden in onderstaande folders. Let op, indien u bent doorverwezen door uw huisarts dient u een andere folder te raadplegen dan indien u bent doorwezen door een specialist.