Voor Patienten

PEG

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het laten plaatsen van een percutane endoscopische gastrostomie (PEG). Op deze pagina vindt u alle informatie over dit onderzoek.

PEG is de afkorting voor percutane endoscopische gastrostomie. Bij een PEG wordt een sonde aangebracht; dit is een slangetje dat rechtreeks door de huid in de maag ligt. Middels deze sonde kan voeding en medicatie worden toegediend. Een PEG-sonde wordt ingebracht met behulp van een endoscoop. Dit is een flexibele slang met aan het uiteinde een camera en ingebouwde verlichting. De arts brengt de endoscoop via uw mond naar de binnenkant van de maag en bepaalt aan de hand van de camerabeelden op welke plek de PEG-sonde wordt aangebracht.

Een PEG-sonde wordt meestal aangelegd als u langer dan 4 tot 6 weken sondevoeding nodig heeft. Dit kan het geval zijn indien u bijvoorbeeld onvoldoende voeding binnenkrijgt door een afwijking aan de mond, keel of slokdarm. Ook wordt een PEG vaak aangelegd na een beroerte, operatie of bij bepaalde ziekten.