Voor Patienten

Gastroscopie

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een gastroscopie te laten verrichten. Op deze pagina vindt u alle informatie over dit onderzoek.

Bij een gastroscopie bekijkt de arts de binnenzijde van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de twaalfvingerige darm. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een kijkinstrument: de endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang die ongeveer de doorsnede heeft van een vinger. Aan het einde van de slang zit een camera die door de arts wordt bestuurd. De beelden die de camera maakt zijn te zien op een beeldscherm. De arts brengt de endoscoop via uw mond naar binnen en bekijkt zo de binnenkant van uw slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. De arts kan eventuele afwijkingen opsporen of juist uitsluiten.

Gastroscopie geeft veel informatie over de oorzaak van bovenbuikklachten. Meestal vraagt uw arts een gastroscopie aan bij verdenking van een van onderstaande aandoeningen. Deze aandoeningen kunnen met een endoscopie worden opgespoord of juist worden uitgesloten.
-Slokdarmontsteking door terugvloed van maagzuur, Barrett-slokdarm
-Maagslijmvliesontsteking, maagzweer, maagpoliepen
-Ontsteking van dunne darm slijmvlies
-Coeliakie (glutenintolerantie)
-Kwaadaardige aandoeningen van slokdarm en maag

Meer informatie over een gastroscopie, de voorbereiding en de risico’s kunt u vinden in onderstaande folders. Let op, indien u bent doorverwezen door uw huisarts dient u een andere folder te raadplegen dan indien u bent doorwezen door een specialist.