Voor Patienten

ERCP

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een ERCP te laten verrichten. Op deze pagina vindt u alle informatie over dit onderzoek.

Een ERCP is een onderzoek van de galwegen en/of van de afvoergang van de alvleesklier. De afkorting ERCP staat voor "endoscopische retrogade cholangio- en pancreaticografie". Het onderzoek wordt uitgevoerd met een kijkinstrument: de endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang die ongeveer de doorsnede heeft van een vinger. Aan het einde van de slang zit een camera die door de arts wordt bestuurd. De beelden die deze camera maakt, zijn te zien op een beeldscherm. De arts brengt de endoscoop via de mond, de slokdarm en de maag in de twaalfvingerige darm. Vervolgens brengt de arts een dunne slang (katheter) naar binnen tot aan de galwegen of de alvleeskliergang. Via deze katheter wordt een contrastvloeistof naar binnen gespoten, zodat de arts middels röntgenfotografie de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier kan bekijken. De arts kan eventuele afwijkingen opsporen of juist uitsluiten. Soms wordt tijdens een ERCP ook een behandeling uitgevoerd, zoals het verwijderen van stenen uit de galweg of het plaatsen van een buisje in de galgang.

Hieronder staan de meest voorkomende aandoeningen die opgespoord en behandeld kunnen worden middels ERCP. Als de arts tijdens het onderzoek een afwijking ziet, wordt deze als het mogelijk is meteen behandeld.
-galstenen in de grotere galwegen of alvleeskliergang
-ontstekingen of vernauwingen van de galwegen
-kwaadaardige aandoeningen van de galblaas, de galwegen of de alvleesklier

Meer informatie over ERCP, de voorbereiding en de risico’s kunt u vinden door onderstaande folder te openen.