Voor Patienten

Endo-echoscopie

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een endo-echoscopie te laten verrichten. Op deze pagina vindt u alle informatie over dit onderzoek.

Bij een endoscopie brengt de arts een bestuurbare slang (de endoscoop) via mond of anus in het lichaam. Hierdoor kan hij de binnenkant van slokdarm, maag of darmen inspecteren. Bij een endo-echoscopie is er op het uiteinde van de endoscoop een echoapparaat geplaatst. Dit apparaat zendt onhoorbare geluidsgolven uit. De echo’s van deze geluidsgolven weerkaatsen in het lichaam. Na weerkaatsing worden de echo’s van de geluidsgolven opgevangen en omgezet in zichtbaar beeld op een monitor. Doordat de geluidsgolven diep in het weefsel doordringen, is het mogelijk informatie te krijgen over diepere lagen van het maagdarmkanaal en de organen om de darm heen.

Er bestaan twee soorten endo-echoscopien. Er is een endo-echoscopie die via de mond wordt uitgevoerd. Deze manier gebruikt de arts om klieren achter het borstbeen, slokdarm, maag,  alvleesklier, galwegen en lever te onderzoeken. Daarnaast bestaat er een endo-echoscopie die via de anus plaatsvindt. De arts kan dan de anus of en het weefsel rondom de endeldarm inspecteren.

Meer informatie over een endo-echoscopie, de voorbereiding en de risico’s kunt u vinden door onderstaande folder te openen.