Voor Patienten

Coloscopie

In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een coloscopie te laten verrichten. Op deze pagina vindt u alle informatie over dit onderzoek.

Bij een coloscopie kan de arts de binnenzijde van de endeldarm, dikke darm en een klein stukje van de dunne darm onderzoeken. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een kijkinstrument: de endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang die ongeveer de doorsnede heeft van een vinger. Aan het einde van de slang zit een camera die door de arts wordt bestuurd. De beelden die de camera maakt, zijn te zien op een beeldscherm. De arts brengt de endoscoop via uw anus in de darm en bekijkt zo de binnenkant van uw endeldarm, uw dikke darm en een stukje van uw dunne darm. De arts kan eventuele afwijkingen opsporen of juist uitsluiten. Ook kan de arts bepaalde afwijking terplekke behandelen, zoals het weghalen van darmpoliepen.

Coloscopie geeft veel informatie over de eventuele oorzaak van buikklachten, bloedverlies of een verstoord ontlastingpatroon. Meestal vraagt uw arts een coloscopie aan bij verdenking op een van onderstaande aandoeningen. Deze aandoeningen kunnen met een endoscopie worden opgespoord of juist worden uitgesloten.
-Chronische darmontsteking zoals colitis ulcerosa of ziekte van Crohn.
-Divertikels: kleine uitstulpingen van de darmwand in de buikholte.
-Poliepen: een klein gezwel in de slijmvlieslaag van de darm. De meeste poliepen zijn goedaardig, maar sommige kunnen op den duur kwaadaardig worden.
-Kwaadaardige aandoeningen van dikke darm of endeldarm.

Meer informatie over een coloscopie, de voorbereiding en de risico’s kunt u vinden in onderstaande folders. Let op, indien u bent doorverwezen door uw huisarts dient u een andere folder te raadplegen dan indien u bent doorwezen door een specialist.