Borstreconstructie

Veelgestelde vragen

Wat is een autologe borstreconstructie?

Autoloog betekent eigen weefsel. De reconstructies die gebruik maken van buikhuid, bil, bovenbeen zijn alle autoloog (TRAM, DIEP, SIEA, GAP, TUG). Bij de rugspiermethode wordt soms een implantaat gebruikt.

Wat zijn de voor en nadelen van een autologe reconstructie versus een reeconstructie met prothese?

Bij een autologe reconstructie wordt er gebruik gemaakt van eigen weefsel. Dit betekent dat de nieuwe borst "leeft". De borst blijft er ook de rest van het leven. Er is geen afstotingsreactie. Wanneer gewicht toe of afneemt neemt de borst ook in gewicht toe of af. Omdat de borst uit vet is gemaakt lijkt deze qua consistentie veel op de eigen borst, omdat een normale borst ook voor een groot deel uit vet bestaat. Bij het gebruik van implantaten zijn er vaak meerdere operaties nodig om een goed resultaat te krijgen of om implantaten na verloop van tijd te vervangen. Redenen hiervoor kunnen zijn: lekkage van de prothese, kapselvorming, draaien van de prothese, infectie, en vervangen tijdelijke prothese (expander om huid op te rekken) door definitieve prothese. Bij bestraling is het gebruik van implantaten af te raden vanwege het relatief hoog risico van deze operatie. Implantaten voelen harder en onnatuurlijker aan en bewegen niet natuurlijk mee. Het nadeel van een autologe reconstructie is dat de operatie langer duurt en dat bij deze operatie een langere opname nodig is.

Wat is het verschil tussen een TRAM en een DIEP operatie?

In principe wordt in beide gevallen de buikhuid gebruikt voor reconstructie, maar bij de DIEP wordt de spier van de buik intact gelaten. Dit is van belang omdat spierzwakte minder vaak optreedt en de kans op bijvoorbeeld een breuk veel minder is bij een DIEP.