Borstreconstructie

Ervaring van patiënten

J. le Haen-Geilen ma 13 apr 2015
Twee jaar geleden borstkanker gekregen , mijn keuze was dubbelzijdig amputeren..Kreeg n reconstructie met expanders. toen silicoonimplantaten druppelvorm. Maar na een jaar de problemen. Een silicoon implantaat bleek gedraaid te zijn. Dit kon verholpen worden door aan alle twee de kanten implantaten te zette die vastgroeien en niet draaien. Ik zag er tegenop alweer een operatie. Maar foor de gespreken met Prof Van Der Hulst wa s ik overtuigd dat het goed kwam. Nu zes weken later en mijn laatste controle is alles weer goed. Geen pijn meer v as n de gedraaide prothese. En het resultaat is zeer mooi geworden. met dank aan Prof Van Der Hulst een man die zijn vak kent en die ook naar jou luistert . Nogmaals bedankt .

Inge Steffers za 11 apr 2015
Diepflap operatie op 28-1 en 18-2 in AZM. ik ben onder de indruk van de warme en persoonlijke benadering van dr Piatskowski en zijn team. Alles is erop gericht om je weer vrouwelijk en zo mooi mogelijk door het leven te laten gaan na een gedwongen ingreep!

Astrid van Geleijnen wo 11 mrt 2015
6 maart 2015 de diepflap operatie in het azm ondergaan, dubbel zijdig ivm BRCA 1 gen. De eerste 2 dagen waren inderdaad niet makelijk, daarna ging het alleen maar bergopwaards, met dank aan het team van de afdeling A1 in het AZM in Maastricht, het resultaat is nu al erg goed, terwijl het nog geen week geleden is en de borsten nog moeten herstellen, een beetje doorzettingskracht is nodig om het herstel zo goed mogelijk te doorstaan. Met dank aan Dr Booi en zijn team.

Anneke Stoffels za 20 dec 2014
Ik ging voor de jaarlijkse controle naar Orbis Sittard-Geleen. Om een lang verhaal kort te maken. Ik werd doorgestuurd naar AZM Maastricht. Ik kwam terecht bij Dr. Piatkowski, geweldig. Hij stelde me gerust (ik had nl. 2 herseninfarcten achter de rug). Het team zou goed voor me zorgen. In april was het zover en heb ik de diepflapoperatie ondergaan. Wat een geweldige nazorg was er. Super, ik ben het team zo dankbaar. Vriendelijk, bezorgd, maar altijd met een positieve houding. Nu in december 2014 is bijna alles achter de rug, maar ik leef weer en kijk met vol vertrouwen nog naar de dingen, die nog moeten gebeuren. Ik mag er weer zijn en geniet met volle teugen. En mijn spiegelbeeld, daar ben ik nu al trots op. Fijne en sfeervolle feestdagen voor iedereen en op naar 2015.

Nathalie Peters wo 23 jul 2014
In 2010 werd er borstkanker ontdekt in mijn rechterborst toen heb ik gekozen voor een borstsparende operatie met bestraling. Na verder onderzoek bleek dat ik gen draagster was van bcr1gen en heb ik gekozen voor borstamputatie. Ondanks mijn huid beschadigd is door de bestralingen is het toch een SUPER mooi resultaat geworden. Ik voel me nu weer helemaal zelf verzekerd en vrouwelijk met mijn nieuwe borsten. hierbij wil ik dan ook dr Piatkowski en zijn team en Claudia bedanken voor het SUPER resultaat. En dr Piatkowski voor de goede zorg!

Jacqueline zo 25 mei 2014
Op 13 januari j.l. heb ik een dieplap ondergaan voor 1 borst. Men had verteld dat de 48 uur liggen na de operatie erg zwaar zou zijn en zeker ook de weken daarna die je in strandstoelhouding moet slapen. Het was zeker niet makkelijk omdat ik er opeens alleen voor stond. Dan komen er nog eens andere zaken op je af die je moet regelen. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb de operatie goed ondergaan en alles is me tot op heden meegevallen. Het herstel is goed en snel gegaan en nu wordt ik al weer geopereerd voor een tepelreconstructie. Zo ben ik einde van het jaar helemaal klaar en heb ik een mooie nieuwe borst. Ongelooflijk wat het resultaat kan zijn. Ik kan het alleen maar aanraden, want ik heb nu net als voorheen, bijna 2 dezelfde borsten. Petje af voor prof. dr van Hulst die de operatie heeft gedaan en dank voor de verdere behandeling van dr Meesters.

Sylvia Kolles-Kroon ma 18 nov 2013
Oktober 2012 kreeg ik te horen dat ik draagster ben van het brca1 gen. Vanwege de familie geschiedenis had ik in mei 2012 al besloten mijn eierstokken preventief te laten verwijderen. Voordat de uitslag van het bloedonderzoek bekend was, had ik al besloten ook te kiezen voor het preventief verwijderen van mijn borsten als de uitslag verkeerd mocht zijn. Op mijn zoektocht naar de mogelijkheden hieromtrent heb ik afspraken gemaakt met een aantal plastisch chirurgen in verschillende ziekenhuizen. Het gesprek wat ik had met prof. Van der Hulst in het Academisch Ziekenhuis te Maastricht deed mij besluiten om de diepflap operatie in Maastricht te laten uitvoeren. Opvallend vond ik de vriendelijke, toegankelijke manier van communiceren. Tijdens het gesprek was mijn zus die anderhalf jaar jonger is, en óók draagster van het gen, aanwezig. Het was geen enkel probleem dat ook zij het eerste onderzoek kreeg én meteen ook op de wachtlijst werd geplaatst. Ook de maanden daarna konden wij altijd bellen of langskomen. De operatie, die op 15 oktober 2013 plaatsvond, is mij meegevallen, de eerste dagen zijn even doorzetten, maar daarna ging het elke dag een stukje beter. Zowel het plastisch chirurgisch team als het oncologisch team hebben mij geweldig begeleid, altijd vrolijk, belangstellend en positief. Het resultaat is fantastisch, mooie borsten en als extraatje een prachtige platte buik.

Margo Boelens di 19 feb 2013
Dinsdag, 18 februari 2013 Op 27 juli 2011 ging ik voor de 1ste keer naar de bus van het bevolkingsonderzoek en het was meteen raak. Ik bleek een DCIS te hebben in mijn rechterborst en moest me laten opereren. Gelukkig kreeg ik de kans om te kiezen uit 3 opties. Ik koos voor de dieplap-operatie en deze werd op 11 oktober 2011 uitgevoerd. De operatie duurde 7 uur en na 6 dagen opname mocht ik naar huis. Het herstel viel me zwaar en heeft me veel energie gekost, maar als ik er nu aan terugdenk ben ik toch heel blij en gelukkig dat ik voor deze optie gekozen heb. Ik ben ook heel tevreden over mijn nieuwe borst en Claudia heeft het plaatje compleet gemaakt met een mooie tatoeage. Afgelopen vrijdag mocht ik de controles bij Dr. Piatkowski afsluiten met een laatste bezoek. Hij was zeer tevreden over het resultaat en ik kreeg een dikke 9. Graag wil ik bij deze Dr.Piatkowski en het hele team van de afdeling Plastische Chirurgie bedanken voor jullie goede zorgen en de begeleiding voor en na de operatie. En verder iedereen die mij geholpen heeft. Bedankt!

Suzan zo 20 jan 2013
Ik heb op 9 oct 2012 te horen gekregen dat ik borstkanker had.Voor de tweede keer in 10 jaar tijd. Borstbesparend was geen optie meer omdat ik aan dezelfde borst bestralingen heb gehad.Dus werd er gekozen voor een dieplap operatie. We hebben ervoor gekozen om beide borsten te laten doen. Omdat in mijn rechterborst ook iets te zien was op de foto. Het was nog niet kwaadaardig maar dat kon het wel worden. Dus voor mij stond het vast alles in een operatie. Op 26 oct werd mijn operatie gepland. De operatie heeft 14 uur geduurd. Omdat er wat meer werk nodig was om het bloedvat los te maken in de lies. De operatie is verder goed verlopen. Ik heb geen complicaties gehad. Een goed verzorging gehad in het AZM Maastricht. Na 6 dagen mocht ik weer naar huis.Met veel steun van vrienden en familie ben ik erdoor heen geholpen. Mijn huishouden verliep goed.En mijn herstel ook. Het resultaat mag er wezen. Ben er erg trots op ook al ben ik nog niet klaar.Moet nog de puntjes op de i worden gezet. Dit word gedaan na mijn chemo. Mijn dank gaat ook uit naar de afd Oncologie van Maastricht.

Jolanda wo 29 aug 2012
Ik wil mijn dank en grote tevredenheid uitspreken over het hele team van Prof.v.d. Hulst in Sittard. Wat een behandeling, wat een vakwerk en wat een rust in dit ziekenhuis. Na vele wegen en mislukkingen wist Prof.v.d.Hulst er een kunstwerk van te maken en Claudia heeft het uiteindelijk mooi afgewerkt. mijn dank is groot en mijn spiegelbeeld heel erg blij en trots.

Marianne Huijnen ma 11 jun 2012
Waar de plastische chirurgie van het academisch ziekenhuis in X, Y in Nederland en Z in Belgie voor wegliep, dat heeft dokter van der Hulst voor elkaar gekregen. En het resultaat mag gezien worden! Maart 2007 ben ik in het X geopereerd; het doel was een tweezijdige borstreconstructie met eigen buikweefsel. Deze operatie is voor de helft geslaagd; van één dieplap konden de haarvaatjes niet voor voldoende doorbloeding in de nieuwe borst zorgen. Volgens de behandelend chirurg was opnieuw een reconstructie met eigen weefsel (bil of dij) nog steeds mogelijk. De complicatie hierbij was (voor de tweede keer) de aansluiting op de (slag)ader, die door de eerste operatie beschadigd kon zijn. Zelf deed ze de operatie niet, ze ging naar een ander ziekenhuis. Met een "kop op" en "niet bij de pakken neerzitten" kon ik naar huis en zelf uitzoeken wat verder te doen; als het maar niet in het X was, want X gaf 'niet thuis'. Een gelijke reactie kreeg ik in Y en Z. Uit 'mededogen' werd mij, met klem, afgeraden nogmaals een operatie met eigen weefsel te ondergaan. In Z moest ik bij ieder consult opnieuw in discussie. Het was net alsof ik de dokter ervan moest overtuigen, dat ze capabel genoeg was om te opereren. Daarom heb ik uiteindelijk de operatie afgezegd. In Y werd ik na diverse praatrondes op een wachtlijst gezet, waarvan alleen de professor scheen te weten waar die begon en hoe die verliep. Eén regel was me na verloop van tijd wel duidelijk, ik zou zolang-ik-zal-leven niet aan de beurt komen. Wanhopig was ik toen ik voorjaar 2009 met mijn vraag bij prof. van der Hulst aanklopte. Zijn reactie was i.t.t. zijn collegae nuchter en vakkundig. Hij zou bil proberen, mocht tijdens de operatie blijken dat eigen weefsel niet kon, dan zou de vulling van prothese/rugspier gemaakt worden. Maart 2010 ben ik geopereerd. Hulde en lof voor prof. van der Hulst. Hij heeft het gefikst; met volharding en inventief. Ik kan/zal Maastricht bij ieder aanbevelen; vooral bij moeilijke gevallen die de pech hebben dat ze de meer dan de 'standaardbehandeling' nodig hebben.

Marian Croonenberg wo 27 jul 2011
Ja en daar sta je dan,7 december 2009,de uitslag Borstkanker 100% kwaadaardig.Je hebt een gevoel dat je in een trein stapt,en die heel hard gaan lopen.Vragen komen erop je af,hoe en waarom verder. Het eerste gesprek na de onderzoeken met de oncoloog-chirurg,de tumor was zo groot,zodat een amputatie moest.Hij zorgde ervoor dat ik meteen een afspraak kon maken bij de Plastische chirurg in Vie curi Venlo. Samen alles doorbesproken en ik zou gaan voor een prothese,de voor en nadelen waren bekend,eerst kwam de chemo voor de operatie,30 juni 2010 volgde de amputatie,met het plaatsen van de Tis- expander,wat gelukkig kon in een operatie.De uitslag volgde,lymfeklieren verwijderd,maar ik hoefde geen bestraling.Dan heb je zoiets van,de toekomst komt toch weer in zicht,maar ik had nog een lange weg te gaan. Elke week na het zh om 60cc op te vullen, Dr Sawor en zijn team in Venlo,wat een geduld hebben ze met je,ze zijn ervoor je . ook toen er een kleine complicatie kwam waardoor alles enkele weken werd uitgesteld.Kreeg op een gegeven moment het advies over Med.Tatoeage. Claudia heeft inmiddels dit ook al toegepast,mensen wat ben ik trots op het resultaat. In Februari 2011,is in de linkerborst de definitiefe prothese geplaatst,en mijn rechterborst gelift. De Tepelreconstrutie komt er nog aan voor mij,en ik weet dat het allemaal goed komt,dank zij jullie.Ben nu al helemaal Happy,met dit resultaat.Hiervoor mijn Hartelijke dank !!!!

Doritha Vossen-Kersten ma 18 jul 2011
Tja, daar stonden we dan, verdoofd in de hal van het AZM. De wereld stortte even helemaal in. Niet zo verwonderlijk na het slechtnieuws gesprek: Ik bleek draagster van het borstkankergen BRCA2. Hetgeen betekend: een risico van 60-80% om in de loop van mijn leven borstkanker te krijgen en een duidelijk verhoogd risico op eierstokkanker (5-20%). Ik had nog wel zo'n positief gevoel vóór de uitslag. Veel vragen kwamen op me af, waaronder de meest belangrijke: heb ik misschien al borst- of eierstokkanker? Mijn gevoel zei van niet, maar dat gevoel had me al aardig in de steek gelaten.

Er brak een zenuwslopende tijd aan. Gelukkig waren alle uitslagen goed en was mijn lichaam nog helemaal schoon. Voor het eerst voelde ik me een bofkont. Ik nam me oprecht voor om vanaf dat moment alles alleen positief te gaan zien. Ik was de borstkanker tenslotte voor en mocht zelf keuzes maken over het vervolg. Alle vrouwen met borstkanker staan voor een gedwongen feit en zouden maar wat graag in mijn schoenen staan.

Om ook in de toekomst de borstkanker geen kans te geven besloot ik me preventief te laten opereren. Graag wilde ik na verwijdering van de borsten een gelijktijdige reconstructie met lichaamseigen weefsel. De plastisch chirurgen hadden een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij het weefsel uit de billen geschikt kon worden gemaakt voor deze reconstructie. Deze techniek sprak me het meeste aan. Ook nu was ik weer een bofkont, mijn lichaamsbouw maakte deze keuze mogelijk.

Vanaf dat moment heb ik de wind alleen maar in de zeilen gehad. De 11 uur durende operatie verliep goed, het enkele maanden durende herstel volgens het boekje en de zorg thuis was geweldig. En ondanks dat er nog 3 kleine operaties nodig waren heb ik dit positieve gevoel kunnen vasthouden. De plastisch chirurgen hebben voortreffelijk werk gedaan en ik ben dan ook heel tevreden met het resultaat. Ik kan me na 1,5 jaar, als ik in de spiegel kijk, nog steeds verbazen hetgeen de techniek mogelijk heeft gemaakt. De borstkanker heeft bij mij geen kans gekregen en ik voel me bevoorrecht.

Natuurlijk houdt het verhaal bij mij niet op, want ook onze 4 kinderen hebben 50% kans op aanwezigheid van dit gen. Hoe de toekomst er ook mag uitzien voor hen, ik hoop dat we het positieve gevoel ook dan samen weer kunnen vasthouden.

Alle vrouwen, mannen en hun familie die op wat voor manier dan ook met deze vorm van kanker te maken krijgen wil ik heel veel sterkte toewensen.

Doritha Vossen-Kersten

M.G. di 5 jul 2011
In 2007 werd bij mij borstkanker geconstateerde moest een borstamutatie ondergaan met meteen een inplantaat Dat is niet goed gegaan en naar 3 weken moest hij er weer uit Heb 2 jaar met vulling in mijn bh gelopen Tot ik weer er aan toe was voor inplantaat Ik heb een heel fijn gesprek gehad met DR Tuinder voelde me meteen bij haar op mijn gemak Zij heeft in december 2009 een expander geplaatst deze werd elke week bijgevult door Debby,schat van een meid In augustus 2010 krreg ik mijn inplantaat ook door Dr tuinder in november heeft DR tuinder mij een tepel gemaakt en Claudia heeft het afgemaakt meteen mooie getatoeerde tepelhof wat heel mooi is geworden Bedankt allemaal voor de goede zorgen

Thecla van de Bergh za 2 jul 2011
In december 2009 werd bij mij borstkanker geconstateerd. Welliswaar in een beginstadium maar toch... Ik had kalkspatjes die alleen op de foto zichtbaar waren dus niet te voelen en op de echo ook niet zichtbaar. De kalkspatjes zaten diep achter de tepel en er moest geamputeerd worden! Na eerst een poortwachtersklier operatie in februari 2010, gelukkig waren er geen uitzaaiingen in de okselklieren, werd mijn borst in maart 2010 geamputeerd met reconstructie.Er werd meteen een expander geplaatst door Dr Meesters.Elke week werd d.m.v. een spuit met 60cc oplossing mijn borst opgerekt.In september 2010 heb ik toen, wederom door Dr Meesters,het implantaat gekregen. Het geheel ziet er heel mooi uit!! Kort geleden heeft Claudia Willems het afgemaakt en heb ik nu een borst met tepeltatoeage die er heel mooi uitziet. Gelukkig ben ik er goed vanaf gekomen ondanks de amputatie. Ik heb geen chemo en/of bestraling gehad maar moet wel verder met een echte en een gereconstrueerde borst. Ik ben bijzonder tevreden met het uiteindelijke resultaat maar zeker ook met het hele verloop. Mijn dank gaat dan ook uit naar de chirurg Dr Huizinga, plastisch chirurg Dr Meesters, Claudia Willems voor de mooie en vakkundige tepeltatoeage en naar de verpleegkundige Nicole en Jacqueline die elke week de inspuiting mochten doen van de expander! Want ook zij maakten het mogelijk dat het allemaal te "behappen" was. Ik hoop dat het nooit meer zal gebeuren maar mocht het wel zo zijn,zal ik het zeker weer op deze manier doen!Ik ben dik tevreden. Bedankt allemaal!

Y. Coumans ma 27 jun 2011
Ook ik heb positieve ervaringen met de operatie van eigen weefsel, chirurgen en verzorgend personeel. in oktober 2009 kreeg ik te horen dat ik erfelijk belast ben met het BCRA-1 gen. ik heb mij meteen op de wachtlijst laten zetten en in september 2010 heeft dr. Peters de operatie gedaan. Ik heb me in dat jaar wachten goed practisch en geestelijk kunnen voorbereiden op de zware ingreep. mijn gedachte was eigenlijk "maakt me niks uit hoe zwaar het gaat worden, als alles maar goed gaat". en dat is het gelukkig ook allemaal gegaan. de operatie is me uiteindelijk wel meegevallen, 2 dagen niet helemaal lekker, beetje misselijk en wat last van mijn rug. als je eenmaal uit bed mag, dan gaat alles heel snel vooruit. het resultaat is echt heel mooi geworden. De verpleging was ook echt super. In februari 2011 hebben ze de tepels gemaakt en ik ben nu bijna klaar met de tattoeage. Het gevoel is ook eigenlijk best redelijk. wel anders dan voorheen, maar omdat het eigen weefsel is merk je nauwelijks dat het "nep"is. heb eigenlijk nog het meest last gehad van mijn buik (slappe buikspieren). Pijn heb ik nauwelijks gehad, werd ook goed met paracetamol opgevangen. Ben echt blij dat ik deze keus gemaakt heb.

M.H. do 31 mrt 2011
Hierbij wil ik mijn dank uitspreken voor prof. Van der Hulst en de andere chirurgen en het verplegend personeel voor de goede zorgen. Wederom heeft prof. Van der Hulst mijn leven verrijkt door een operatie van eigen weefsel. In 2004 werd bij mij borstkanker geconstateerd en moest ik een amputatie ondergaan met chemo en bestraling. Hiervan hersteld begon me een uitwendige prothese te irriteren. Eind 2006 heb ik een dieplap operatie ondergaan. Dolgelukkig met het mooie resultaat ondanks de zware operatie. In 2009 bleek de andere borst aangetast te zijn en met onderzoek bleek dat ik erfelijke borstkanker heb. Ik was weer op hetzelfde punt. Gelukkig door het vakmanschap van Prof. van der Hulst was een operatie van de bil mogelijk. Deze heb ik in Februari 2011 ondergaan en het resultaat is net als de vorige keer fantastisch. Ook de operatie was goed gegaan net als de verzorging op de afdeling. In eerste instantie keek ik op tegen deze zware operaties maar met dit resultaat is het allemaal reuze meegevallen. Ben nog even bezig met de afwerking maar weet dat het uiteindelijke resultaat heel mooi zal zijn. Het is een fijn gevoel dat je van je eigen weefsel weer borsten hebt. Ik heb geen woorden voor dit godswonder en ben heel dankbaar dat dit mogelijk is. Heel Hartelijk Bedankt aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.