Bekkenbodemproblemen

Verzakkingsklachten

Dit zijn klachten zoals een balgevoel, een zwaar gevoel van onderen, vage onderbuikspijn en/of lage rugpijn. Deze klachten kunnen gepaard gaan met plasproblemen, problemen met de stoelgang en de seksualiteit.

Oorzaken van een verzakking

Verzakkingen kunnen veroorzaakt worden door zwangerschappen en bevalling. Maar ook zwaar tillen, overgewicht, chronisch hoesten, ras en aanleg spelen een rol.
Bij een verzakking kunnen de voorwand van de vagina met de blaas verzakken (cystocèle en urethrocèle), de baarmoeder (descensus uteri) zelf of de achterwand van de vagina (rectocèle) met de endeldarm (enteroce
èle).

Het vaststellen van een verzakking
Dit gebeurt met een gynaecologisch onderzoek, eventueel aangevuld met onderzoek naar de functie van de blaas, endeldarm of kringspier van de anus. Dit is afhankelijk van eventueel bijkomende klachten.

Behandeling
Afhankelijk van de ernst van de verzakking, de patiënt en eventueel bijkomende ziektes wordt gekeken welke behandeling voor u de juiste is. Een behandeling kan bestaan uit fysiotherapie, een ring(pessarium) of operatie. Er is een scala aan operatieve mogelijkheden en dit wordt bepaald aan de hand van de aard van de verzakking en uiteraard in overleg met de patiënt.