Bekkenbodemproblemen

Overgangsklachten

De periode waarin u langzamerhand ophoudt met menstrueren heet de overgang. De overgang begint met onregelmatige menstruatie, daarna bent u nog maar af en toe ongesteld. Na de laatste ongesteldheid bent u in de menopauze. De overgang vindt meestal plaats tussen 45 en 60 jaar, en duurt gemiddeld vier jaar.

De overgang ontstaat doordat de voorraad eicellen in uw eierstokken opraakt. Als er geen eicel meer vrijkomt, daalt ook de hoeveelheid vrouwelijke geslachtshormonen. De menstruatie verandert en blijft uiteindelijk weg.Dit kan gepaard gaan met de volgende klachten:

  • menstruatieveranderingen: de menstruatie wordt onregelmatig, duurt langer of korter of geeft meer of juist veel minder bloedverlies dan voorheen
  • opvliegers, plotselinge, korte, hevige warmteaanvallen. Uw gezicht, hals en/of borst worden rood en u kunt opeens heftig gaan transpireren, ook 's nachts
  • vaginale klachten: de wand van de vagina wordt kwetsbaarder, ook vermindert de aanmaak van vaginaal vocht; vrijen kan daardoor pijnlijk worden of er kan een branderig gevoel optreden.

Onderzoek
Heeft u veel last van bovenstaande problemen, wend u dan tot uw huisarts. Die kan u adviseren over wat er nog meer aan te doen is. Eventueel kan deze u doorverwijzen naar een specialist.

Behandeling

U kunt een aantal dingen zelf doen:

  • zeker als u veel of vaak ongesteld bent, is het belangrijk dat u in een goede conditie bent. Zorg voor gezonde voeding met voldoende ijzer (vlees, bladgroenten, noten) en voor dagelijks voldoende lichaamsbeweging.
  • draag bij opvliegers luchtige kleding. Gebruik op bed katoenen lakens die vocht goed opnemen.
  • Bij vaginale klachten kan het helpen meer tijd te nemen bij het voorspel en/of een glijmiddel te gebruiken.

De behandeling door de arts bestaat met name uit het toedienen van oestrogenen gedurende kortere of langere tijd en tegenwoordig ook van andere stoffen niet van oestrogene aard. Na langdurig gebruik van hormoontherapie (meer dan 5 jaar) bestaat een (licht) verhoogd risico op borstkanker. Momenteel wordt geadviseerd hormoontherapie zo laag mogelijk te doseren en zo kort mogelijk toe te passen.

Voor vrouwen in de overgang biedt www.overgangsinfo.nl meer informatie