Bekkenbodemproblemen

Ongewild ontlasting

Als iemand de controle over de stoelgang verliest, dus niet meer in staat is zijn ontlasting op te houden, is er sprake van fecale incontinentie. Fecale incontinentie is het onvermogen de buitenste anale sluitspier voldoende aan te spannen wanneer de endeldarm is uitgezet. Er kan dan lucht ontsnappen en er kan vloeibare en/of vaste ontlasting via de anus naar buiten lekken.

Mogelijke oorzaken van fecale incontinentie zijn:

  • een tumor in het ruggenmerg of multiple sclerose. Bij deze aandoeningen worden de zenuwen die de anale sluitspier sturen of die verantwoordelijk zijn voor het waarnemen van ontlasting in de endeldarm, beschadigd;
  • verlies aan elasticiteit van de endeldarm. Als gevolg hiervan wordt de tijd tussen het moment dat iemand de aanwezigheid van ontlasting voelt en het ogenblik waarop de aandrang ontstaat, korter. Dit verlies aan elasticiteit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van littekenweefsel dat ontstaat na een operatie of bestraling;
  • aandoeningen die tot ontsteking van de endeldarm leiden, zoals colitis (ontsteking van de dikke darm), kunnen ook het vasthouden van ontlasting bemoeilijken.

Bij vrouwen kan fecale incontinentie worden veroorzaakt door beschadiging van spieren of zenuwen tijdens een bevalling. Een andere mogelijkheid is zogenaamde schijnincontinentie. Dit kan optreden bij ernstige obstipatie. Soms lekt er dan (dunne) ontlasting weg waardoor het lijkt alsof iemand zijn ontlasting niet op kan houden, terwijl er juist gelaxeerd moet worden.

Onderzoeken
Bij fecale incontinentie wordt onder meer een anorectale manometrie gedaan. Hierbij worden de druk in de anus, de elasticiteit en het wel/niet kunnen waarnemen van ontlasting in de endeldarm, gemeten. Met een echografie kunnen de spiergroepen in de anus en de endeldarm in beeld gebracht worden.

Behandeling
Bij fecale incontinentie richt de behandeling zich onder meer op het voorkomen van diarree en op het bevorderen van een regelmatige stoelgang. De anale sluitspier kan door biofeedback worden versterkt. Dankzij deze vorm van fysiotherapie voelen mensen beter dat hun endeldarm vol is en kunnen zij leren hun sluitspier te spannen. Voor de behandeling van fecale incontinentie zijn soms ook geneesmiddelen of een operatie nodig.

Er bestaan vele hulpmiddelen om ontlasting op een veilige en discrete manier op te vangen. Deze zijn verkrijgbaar bij de apotheek of medische speciaalzaak. Vaak zijn er aparte spreekuren van incontinentieverpleegkundigen die u hier verder over kunnen informeren.

Lees meer over fecale incontinentie op www.incontinentie.net