Bekkenbodemproblemen

Obstipatie/constipatie

Obstipatie (ook wel constipatie of verstopping genoemd) is een te trage, moeilijke stoelgang. Hierbij verblijft de ontlasting te lang in de darm, doordat de dikke-darmwand niet de normale peristaltische bewegingen maakt. Echte obstipatie is het minder dan drie keer per week krijgen van ontlasting die dan bovendien hard is.

Obstipatie komt veel voor bij mensen met een zittende leefwijze en een verkeerd voedingspatroon (vooral een vezelarm dieet en onvoldoende vochtinname). Dit is in het algemeen de meest voorkomende oorzaak van obstipatie, ook bij kinderen.

Onderzoek
De huisarts kan endoscopisch onderzoek aanvragen en coloninloopfoto's laten maken om eventuele ernstige oorzaken van obstipatie, zoals dikke-darmkanker, uit te sluiten. Maar de arts zal altijd eerst de buik onderzoeken (harde massa's in de buik - dit is de ingedikte ontlasting die soms voelbaar) en een rectaal onderzoek uitvoeren.

Behandeling
Meestal is obstipatie niet ernstig en is er geen ernstige onderliggende ziekte. Het probleem is op te lossen met dieet- en leefwijze-adviezen. Neem contact op met uw huisarts indien de obstipatie langdurig (chronisch) aanwezig is en erg pijnlijk en hinderlijk is. Ga ook naar een arts als er bloed in de ontlasting zit of als de dieet- en leefwijze-adviezen na verloop van tijd niet blijken helpen.

De meest voorkomende vorm van obstipatie, namelijk die ten gevolge van een ontoereikende inname van vezels en vocht en te weinig lichaamsbeweging, kan behandeld worden door de onderstaande maatregelen te nemen:

  • Zorg voor een regelmatige stoelgang (iedere ochtend op dezelfde tijd).
  • Neem de tijd voor de stoelgang.
  • Probeer de ontlasting niet op te houden.
  • Eet veel vezelrijke producten (bruinbrood, fruit, groente, enzovoort) en beperk het gebruik van meel, melk, eieren en bananen.
  • Voeg desnoods vezels of zemelen aan uw dieet toe.
  • Begin de ochtend met een of twee glazen lauwwarm water op de nuchtere maag en drink overdag veel vloeistof/water (ten minste zes glazen per dag).
  • Neem dagelijks lichaamsbeweging in de open lucht (maak bijvoorbeeld elke dag een fikse wandeling).

Als de obstipatie voortduurt, kan desnoods af en toe tegen bedtijd wat lactulose (op recept van de arts) worden ingenomen. Het gebruik van laxeermiddelen mag echter geen gewoonte worden!

Bij zwangeren heeft het gebruik van zogenaamde 'volumevergroters' vaak een gunstig effect. Sennapeulenthee wordt door veel zwangeren die aan obstipatie lijden gebruikt.

Helpen deze maatregelen niet, raadpleeg dan uw huisarts.
Als er een andere onderliggende oorzaak voor de obstipatie is, bijvoorbeeld een depressie of een andere aandoening, dan dient deze behandeld te worden.

Veel informatie over obstipatie vindt u op www.mlds.nl