Bekkenbodemproblemen

Bekkenbodemcentrum

De bekkenbodem is een gebied dat door veel verschillende specialisten wordt onderzocht en behandeld. De uroloog, de gynaecoloog, de chirurg en de bekkenfysiotherapeut. Maar ook de seksuoloog en de incontinentieverpleegkundige kunnen een belangrijke rol spelen in onderzoek en behandeling. In het Pelvic care Center Maastricht, het bekkenbodemcentrum in het azM zijn al deze specialisten aanwezig: een multidisciplaire benadering dus!

Inleiding
Klachten van bekkenbodem en blaas zijn een veel voorkomend probleem dat veel invloed heeft op de kwaliteit van leven van patiënten. Ook brengt het hoge kosten mee voor de maatschappij maar ook voor de patiënt zelf. Daar komt nog bij dat, vanwege schaamtegevoelens, ongeloof in en onbekendheid met behandeling, veel patiënten pas laat naar een arts gaan. Daardoor moeten ze vaak een lange weg afleggen voordat ze aan hun klacht geholpen worden. Vaak blijkt ook dat patiënten meerdere klachten op dit gebied tegelijk ontwikkeld hebben en dit feit vaak niet ter sprake brengen.
Daarom werd in 2003 een centrum voor bekkenbodem- en blaas-problematiek in het Academisch Ziekenhuis Maastricht (azM) opgericht. Het Pelvic care Center Maastricht of PcCM.
Het centrum is toegankelijk voor mannen en vrouwen.

Samenwerking
In het PcCM werken verschillende medische specialisten samen met elkaar en met fysiotherapeuten en gespecialiseerde verpleegkundigen om problemen van de bekkenbodem op te lossen. Indien nodig worden patiënten op dezelfde dag door meerdere specialisten onderzocht en besproken in het zogenaamde multidisciplinaire overleg.
Daarbij werkt het PcCM ook samen met partijen buiten het azM: de huisarts, externe bekkenfysiotherapeuten en de incontinentieverpleegkundige van GroeneKruisDomicura.

Onderzoek en onderwijs
Om de behandeling van bekkenbodemproblemen op een hoger plan te brengen verzorgt het PcCM training, onderwijs en voorlichting aan patiënten, medische studenten, arts-assistenten en andere zorgverleners. Bovendien wordt er wetenschappelijk onderzoek verricht op het gebied van blaas en bekkenbodem.