Bekkenbodemproblemen

Aambeien

Aambeien zijn kleine zwellichamen en bevinden zich aan de binnenkant van de anus. Wanneer ze tegen elkaar aanliggen, sluiten ze de anus lekdicht af. Bij veel druk op de aambeien kunnen ze uitrekken, uitzakken en zelfs naar buiten puilen. Dat kan een vervelend of pijnlijk gevoel geven. Daarbij kan het bloed in de zwellichamen gestuwd raken, waardoor aambeien makkelijk bloeden. Ook kan zich een bloedstolsel vormen in de adertjes rond de anus.

Vooral een gebrek aan voedingsvezels in ons eten, waardoor de ontlasting te ingedikt en droog wordt, zorgt voor drukverhoging op de zwellichamen tijdens de stoelgang. Ook veel zitten, onvoldoende lichaamsbeweging en een te hoog lichaamsgewicht kunnen daartoe bijdragen.


Onderzoek
De klachten die aambeien kunnen veroorzaken, kunnen ook voorkomen bij andere afwijkingen van de endeldarm of de anus. Daarom wordt er onderzoek verricht van de anus, het anale kanaal en het begin van de endeldarm. Daarbij kijkt de arts naar de omgeving van de anus en de anus zelf en onderzoekt hij met zijn vinger een de anus en het aansluitende deel van de endeldarm. Soms is aanvullend onderzoek gewenst, bijvoorbeeld een kijkonderzoek van de dikke darm (endoscopie) of een röntgenfoto.

Behandeling
Klachten kunnen worden voorkomen door de stoelgang zacht te houden en te reguleren, waardoor u minder hoeft te persen. Daarvoor is het eten van voldoende voedingsvezels (zemelen, bruinbrood, etc.) en het drinken van veel water (1½ - 2 liter per dag) nodig.

Ook regulering van het toiletbezoek is van belang. Zo moet u bij aandrang het toiletbezoek niet te lang uitstellen. Wanneer u probeert er een zekere regelmaat in te brengen, voorkomt u dat u op ongelegen momenten de ontlasting te lang moet ophouden.

Zorg verder voor wat meer beweging en probeer zo nodig wat af te vallen. De meeste patiënten met aambeienklachten hebben baat bij deze maatregelen en leefregels. Wanneer desondanks de klachten toch voortduren, is verdere behandeling nodig.

Een logische behandeling is het terugbrengen van de zwellichamen op hun oorspronkelijk plaats. Het uitzakken is dan verholpen en de aambeien kunnen dan ook geen klachten meer geven.

De volgende sites zijn een goed startpunt voor mensen die meer willen weten over aambeien.

www.mlds.nl
www.aambeien.startkabel.nl

Klik hier voor een filmpje van de site van www.ziekenhuis.nl over aambeien